Grip op uw gezondheid project in samenwerking met Zebra Welzijn. 

In dit project is gekeken wat de behoeftes zijn van mensen in het monitoren van hun eigen gezondheid middels de toepassingen van E-Health. PluhZ was onderdeel van een veel groter onderzoek naar het gebruik van E-Health met samenwerkingspartners.

Het onderzoek diende aan te tonen waar gebruikers behoefte aan hebben. Is dat “ second opinion achtig” advies, advies om fit te blijven of bijvoorbeeld concreet advies met betrekking tot afvallen.

Een grote groep mensen werd een aantal spullen ter beschikking gesteld, namelijk: Een weegschaal, een bloeddrukmeter en een stappenteller. Deze apparaten waren direct te koppelen aan een mobiel apparaat om de resultaten te monitoren. De spullen kwamen van iHealthlabs.com.

De mensen kregen ook beschikking over de PluhZ app en er werden bijenkomsten gehouden.

”60% gaf aan dat het monitoren van gezondheid kan bijdragen aan preventie en 80% van de mensen waren tevreden over de kwaliteit van de antwoorden van de medewerkers van de PluhZ app.”

Resultaten:

De resultaten waren interessant. Het bleek dat de deelnemers behoefte hadden aan een wegwijzer in het steeds complexer wordende zorgland. Dit deden de deelnemers via PluhZ. De bloeddrukmeters, weegschalen en stappentellers werden in het begin grootschalig gebruikt maar daarna werden deze steeds minder van toepassing. Het bewees dat de spullen eigelijk meer als gadget werden gezien en niet als echte verbetering voor de gezondheid. Waar het gebruik van de apparatuur daalde, steeg evenredig het aantal vragen over hulp bij gezondheid.

Een aantal aandachtspunten:

  • Men wilde meer gecoacht worden. Met name afvallen en sporten zijn pijlers waar men begeleid in wil worden.
  • Apparatuur werkte niet altijd eenvoudig. Ook twijfelde de deelnemers af en toe over de uitslagen van de stappenteller en bloeddrukmeter.
  • Zonder begeleiding lukte het bij, vooral “ inactieve”, gebruikers niet altijd actief bezig te blijven.
  • Sportartsen en diëtist hebben deelnemers slimmer leren sporten en met voeding om te gaan.